Björkallergi

Bjorkpollen

Björken är pollenallergikerns värsta fiende och den som orsakar absolut mest problem för landets alla pollenallergiker. Björken finns över hela landet, i alla sorters landskap och blommar dessutom rikligt. Och det slutar inte heller där - många med björkallergi kan uppleva korsreaktioner med en stor mängd av våra vanligaste livsmedel. Frukter, nötter och grönsaker kan till exempel orsaka problem för björkallergikern. När kroppen redan är ur balans blir saker du normalt inte reagerar mot, förstärkta och kan ge jobbiga symtom.

Den som har björkallergi har som tur är en relativt kort men intensiv säsong att vänta. Björken blommar under andra halvan av april i södra Sverige och fortsätter sedan uppåt i landet. I mitten av juni blommar björken längst uppe i norr. En kusin till björken, hassel, kan dock dyka upp tidigt under året och orsaka allergiska reaktioner redan i januari när blomningstiden börjar.

Det finns ett par knep att ta till för den som lider av björkallergi för att lindra symtomen. Man kan undvika att vädra hemma under de värsta perioderna och påskriset som kan verka så oskyldigt, kan utlösa allergisymtom av själva björkträet. Undvik att ta in! Viktigast är att hålla sovrummet fritt från pollen. Håll dörrar och fönster stängda och använd gärna luftrenare i sovrummet för att få den sömn du behöver. Kroppen är tröttare än vanligt under allergisäsongen och sömn är ett bra hjälpmedel för att både förebygga och återhämta sig.

Kropp och hår kan också vara bärare av björkpollen. Ta för vana att duscha och tvätta håret när du kommer in från en utevistelse, så har du som lider av björkallergi större chans att vara symtomfri inomhus. Även damm, stark parfym och pälsdjur i kombination med björkpollen kan reta slemhinnorna och försvåra livet för pollenallergikern. Ett gott råd är att undvika de typer av miljöer som kan reta slemhinnorna. Städning blir alltså viktigare under pollensäsongen, hur tråkigt det än kan låta.

Den som tycker om att träna utomhus, till exempel löpning, gör klokt i att träna på morgonen när pollenhalterna i luften är lite lägre, eller varva utomhusträningen med aktiviteter inomhus. Tänk också på att björkpollen kan färdas långa sträckor om det är blåsigt ute, så även om björken inte blommar i just ditt område kan det ändå finnas halter av björkpollen i luften. För den som lider av björkpollenallergi gäller det att vara uppmärksam på väder och vind och hålla koll på pollenprognoserna för den del av landet som man bor i.

Många björkallergiker blir också hjälpta av att börja med receptfria läkemedel redan innan björkpollenspridningen drar igång, för att förebygga och skaffa ett bra skydd för kroppen. Kanske är du en av dem. Håll koll på hur kroppen reagerar från säsong till säsong och lär dig tolka tecknen så att du kan vara bättre förberedd till nästa år och se till att påbörja din behandling i god tid (en till två veckor innan). 

Källor: 1177.se, alltompollen.se