Gräsallergi

Cykel-på-äng

Gräs är en av våra allra vanligaste allergener. Det finns ungefär 150 olika sorter och alla kan framkalla allergier. Inom dessa sorter inkluderas även våra fyra sädesslag havre, vete, korn och råg men också vass. Du som gräsallergiker bör därför hålla dig undan vassen sommartid. Det är nämligen under sommarperioden maj till augusti som allergin börjar för att sedan vara som värst under juni och juli. Om du uppvisar kraftiga symtom kan det vara en god idé att tidigt börja med läkemedel i förebyggande syfte. Besök gärna ett apotek för hjälp och råd om medicinering. Vid riktigt svår gräsallergi kan man genom en läkare få hjälp med vaccinering.

Från björk till gräs

Många gräsallergiker upplever pollensäsongen som oerhört lång. Inte enbart på grund av att alla olika grässorter har olika blomningstid utan också då björkpollenallergi ofta övergår i gräsallergi när björken blommat klart. Positivt däremot är att just de allergena ämnena i gräs inte når särskilt långt. De flesta behöver mer eller mindre rulla runt i gräs för att utveckla symtom. För vissa däremot räcker det att grannen klipper gräsmattan eller slår högt gräs för att en reaktion ska uppstå. Men tänk på att kortklippta gräsmattor är bättre än att låta gräset växa och blomma. Klipp helst inte gräsmattan själv bara!

Bra att tänka på!

Tycker du om att träna kan det vara en god idé att ta till löpbandet inomhus trots att solen skiner. Tänk också på att vara lite extra snäll och inte pressa dig själv för hårt. Gräsallergi kan påverka din prestationsförmåga och kapacitet till det sämre. En del med gräsallergi reagerar även på vissa livsmedel. Detta kallas för korsallergi och är ett tillstånd där du reagerar på både luftburna allergener och livsmedel så som jordnötter, jordgubbar, apelsin, sojabönor, ärtor, tomat och lök.