Pollenallergi

pollenallergi/

Pollenallergi, även kallad hösnuva, är ett resultat av att immunsystemet i kroppen överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Kroppen producerar antikroppar vilket gör dig känslig och du drabbas av bland annat rinnsnuva eller nästäppa, röda ofta rinnande eller kliande ögon samt återkommande nysningar. Till skillnad från en vanlig förkylning är snuvan vid pollenallergi ofta en klar och lättflytande vätska, du nyser många gånger på raken och framförallt sitter de allergiska besvären i en längre period och återkommer år efter år. Ca 30% av alla svenskar lider av pollenallergi vilket gör allergin relativt vanlig. Hur tuffa besvär varje enskild person får beror både på känslighet men också på vilken mängd och sorts pollen som finns i luften. Här kan du läsa mer om de aktuella pollenhalterna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vem drabbas?

Det är ännu oklart varför vissa drabbas av pollenallergi och andra inte. Däremot finns det i dagsläget inget förebyggande skydd utan utvecklar du allergin så gör du det. Däremot har man sett att risken för att drabbas ökar för personer som har familj eller släkt som bär på allergin. En liten tröst är att känsligheten, som ofta uppstår under barndomen, avtar med åldern.

Behandling

De allra flesta som lider av pollenallergi klarar sig med receptfria läkemedel och behöver därmed inte uppsöka vård. Vissa personer kan däremot, som en förlängning, drabbas av astma. Då uppstår problem med ihållande hosta och andningssvårigheter, särskilt vid fysisk ansträngning. Vid sådana symtom är det dock viktigt att uppsöka läkare för att få rätt hjälp och vård. Här har vi samlat en hel del tips och råd när det kommer till receptfria allergimediciner.